INFORMACE K ZÁPISU DO 1. TŘÍDY PRO ŠKOLNÍ ROK 2020/2021

Vážení rodiče, vzhledem k mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví České republiky a v souladu se zněním Opatření k zápisům do ZŠ pro školní rok 2020/2021 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky ze dne 18. 3. 2020 proběhne zápis bez osobní přítomnosti dětí ve škole, tzn. proběhne pouze formální část – podání žádosti.

 

Kde získám potřebné formuláře?

  • stáhnu si je na webu základní školy, rubrika O škole – Zápis do 1. třídy
  • stáhnu si je z odkazů v tomto textu
  • vyzvednu si je na obecním úřadě jednotlivých spádových obcí (Všechovice, Provodovice, Malhotice, Rouské, Býškovice a Horní Újezd)

 

Jaké dokumenty mám vyplnit?

Pokud budete žádat o odklad povinné školní docházky, je třeba vyplnit Žádost o odklad povinné školní docházky.

 

Jaké jsou další potřebné přílohy?

  • kopie rodného listu dítěte
  • případná další odborná či lékařská doporučení
  • zastupuje-li dítě jiná osoba než jeho zákonný zástupce, je zároveň podstatné, aby doložila své oprávnění dítě zastupovat

 

Jak a kdy dokumenty doručit škole?

Žádost s přílohami je možné doručit do školy následujícími způsoby:

  • do datové schránky školy (adresa datové schránky školy: p9dq9tv)
  • e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem (nelze jen poslat prostý email) na adresu skola@zsvsechovice.cz
  • poštou na adresu Základní škola a mateřská škola Všechovice, p. o., Všechovice 88, Všechovice 753 53. Doporučujeme zaslat doporučeně.
  • osobním podáním ve škole v určených termínech – pondělí 6. 4. 2020 a středa 8. 4. 2020 v době od 14.00 hod. do 16.00 hod.  
  • v případě osobního podání žádosti se dostaví pouze jeden zákonný zástupce dítěte, který bude respektovat organizaci příjmu žádostí tak, aby nedošlo k vyšší koncentraci a pohybu osob v daných prostorách školy. Současně bude záležet na opatřeních platných v průběhu zápisu.
  • upřednostňujeme, pokud je to možné, podání přihlášky bez osobní přítomnosti zákonného zástupce dítěte ve škole (datová schránka, email s elektronickým podpisem), případně dle konkrétní situace poštou.
  • pokud by bylo podání učiněno pomocí jiných technických prostředků (např. e-mailem bez uznávaného elektronického podpisu apod.), je nutné jej do 5ti dnů ze strany zákonného zástupce potvrdit jedním z výše uvedených způsobů.

Dokumenty předejte škole výše uvedenými způsoby do 14. 4. 2020.

 

DALŠÍ INFORMACE K ZÁPISU

Koho se zápis týká?

Zapisují se převážně děti, které k 31. srpnu 2020 dovrší šesti let a děti, kterým byl v minulém školním roce povolen odklad povinné školní docházky. Dítě, které dosáhne šestého roku věku v době od září 2020 do konce června 2021, může být přijato k plnění školní docházky již ve školním roce 2020/2021, je-li přiměřeně tělesně i duševně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce. Podmínkou přijetí dítěte, které dosáhne šestého roku věku v období od září do konce prosince 2020, je doporučující vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou pro přijetí dítěte, které dosáhne šestého roku věku od ledna do konce června 2021, jsou doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, která k žádosti přiloží zákonný zástupce.

Pokud mělo Vaše dítě v loňském školním roce odklad povinné školní docházky, podají zákonní zástupci dítěte rovněž žádost o zápis do 1. ročníku.

 

Odklad povinné školní docházky

Není-li dítě tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce dítěte v době zápisu k povinné školní docházce podle § 36 odst. 4, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je tato žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Žádosti o odklad povinné školní docházky musí být podány do 30. 4. 2020. Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku. Pokud rodiče mají pochybnosti o dostatečné připravenosti dítěte nastoupit do školy a zvažují odklad, doporučujeme se poradit v první řadě s učitelkami MŠ, které děti znají.

 

Rozhodnutí o přijetí k povinné školní docházce

Oznámení o přijetí Vašeho dítěte do naší základní školy bude zveřejněno dálkovým přístupem na webu školy a vyvěšeno na vstupních dveřích školy.

Podle ustanovení § 36 odst. 3 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, máte možnost vyjádřit se k podkladům rozhodnutí. Nahlédnout do podkladů pro rozhodnutí můžete ve lhůtě do 5ti pracovních dnů ode dne převzetí Žádosti o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání. Přitom po vás může být vyžadováno prokázání totožnosti.

Podle ustanovení § 38, odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, máte právo nahlížet do spisu, činit si z něj výpisy a máte nárok na pořízení kopie spisu nebo jednotlivých dokumentů.

Po uplynutí výše uvedené lhůty škola rozhodne o vaší žádosti.

Termín zveřejnění výsledku zápisu je nejpozději 8. 5. 2020. Zveřejňují se registrační čísla přijatých dětí. Rozhodnutí bude připraveno k vyzvednutí zákonným zástupcem dítěte na ředitelství školy od 8. 5. 2020. Nevyzvednutá rozhodnutí nepřijatých žadatelů a rozhodnutí o odkladu povinné školní docházky budou odeslána 8. 5. 2020 na uvedenou adresu. 

 

Bude schůzka s rodiči a dětmi?

Pokud to mimořádná opatření dovolí, rádi bychom v období po jejich ukončení uspořádali setkání se zapsanými dětmi zaměřené na seznámení se s prostředím školy, vzdělávacím programem, učiteli a prostory školy (motivační část). Datum tohoto setkáni bude upřesněn a včas zveřejněn na webu školy.

 

Jak připravit dítě na školní docházku?

Pro možnost dalšího zlepšení vybavenosti dítěte danými kompetencemi z RVP PV škola zákonným zástupcům doporučuje do zahájení školní docházky vést dítě v oblastech školní připravenosti podle Desatera pro rodiče, které je uveřejněno na webu školy. 

 

Školní zralost dítěte

  • Budoucí prvňáček by měl zvládnout základní sebeobsluhu (převlékání, přezouvání, osobní hygienu, základní stravovací návyky, udržování pořádku).
  • Měl by uposlechnout pokyn učitelky bez nutnosti několikrát tento pokyn opakovat.
  • Měl by mít schopnost udržet pozornost a snahu plnit jednoduché úkoly.
  • Měl by správně držet tužku, stříhat nůžkami, lepit apod.
  • Důležitou součástí školní zralosti je i správná výslovnost (v případě problémů je žádoucí pravidelná návštěva logopedie).

 

Jak můžete pomoci svým dětem?

  • Věnujte dítěti soustředěnou pozornost – při rozhovoru s ním se nezabývejte jinou činností, dejte mu najevo zájem, trpělivě je vyslechněte, projevujte vstřícnost a přívětivé chování.
  • Vyprávějte dítěti a čtěte mu – televize či video nenahradí lidské slovo a osobní kontakt.
  • Pověřujte dítě drobnými úkoly a domácími pracemi – pěstujete tak jeho samostatnost a zodpovědnost, rozvíjíte i motoriku.
  • Rozvíjejte poznání z oblasti života lidí, zvířat i rostlin – vedle obecné informovanosti rozšiřujete i jeho slovní zásobu.
  • Vybírejte vhodné hry a činnosti, sami se do nich zapojujte – stavebnice, skládanky, dějové obrázky i práce s drobným výtvarným materiálem rozvíjejí poznání a tvořivost. Vaše účast posiluje citovou zralost dítěte.
  • Upevňujte prostorovou orientaci a procvičujte pojmy nahoře, dole, vlevo, vpravo, vpřed, za – výrazně to ovlivňuje základy psaní, čtení a počítání. 
  • Dbejte na vhodné pohybové aktivity a zdravé stravování – příroda je velká tělocvična, prospěje i vám.
  • Trénujte změny denního režimu související se školní docházkou – ranní vstávání, odbourávání odpoledního spaní, čas pravidelného ukládání k večernímu spánku (zmírní každodenní stres pro děti, zákonné zástupce i pedagogy), připravujte dítě na to, co ho čeká nového v době školní docházky.
  • Vytvářejte sociální situace, kdy se dítě učí jednat s jinými lidmi-uplatňovat základní společenská pravidla při jednání s lidmi, vyřizovat drobné vzkazy, nebát se komunikace ve známém prostředí apod.

 

Mgr. Daniel Navrátil

ředitel školy