Alergeny - označení
Na základě Nařízení1169/2011 Evropské Unie a Vyhlášky 113/2005 Sb. jsou na našich jídelních lístcích uváděny u jednotlivých jídel čísla alergenů.
EU specifikovala 14 hlavních alergenů, které podléhají značení :
1 - obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2 - korýši a výrobky z nich
3 - vejce a výrobky z nich
4 - ryby a výrobky z nich
5 - podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
6 - sójové boby, sója a výrobky z nich
7 - mléko a výrobky z něj
8 - skořápkové plody a výrobky z nich
9 - celer a výrobky z něj
10 - hořčice a výrobky z ní
11 - sezamová semena a výrobky z nich
12 - oxid siřičitý a siřičitany
13 - vlčí bob - lupina a výrobky z ní
14 - měkkýši a výrobky z nich
….jedině voda není alergenní.
Různé druhy alergií postihují až 30 % populace. Alergeny jsou bílkovinné povahy a způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. Každý jednotlivec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat. Projevy alergické reakce většinou zanikají s narůstajícími roky.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou (pokud není uvedena již v názvu pokrmu ), ale nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Přeji všem strávníkům spokojenost při stravování v naší školní jídelně
a pokud možno žádné alergie…
Jana Koukalová – vedoucí Školní jídelny Všechovice