Informace k přijímacímu řízení na SŠ 2019/2020

Vážení rodiče, milí žáci,

Vzhledem k současné situaci se bohužel ani přijímací zkoušky nebudou konat tradičním způsobem, jak tomu bylo v letech minulých. Pokusím se Vám proto tyto změny shrnout a nastínit, jak by přijímací zkoušky měly letos vypadat.

Jako zásadní se mi jeví informace, že jednotné přijímací zkoušky (JPZ) by se měly konat nejdříve 14 dní po znovuotevření škol. Konkrétní termín proto ještě není znám. Obsah i forma JPZ zůstává stejná. Žáci budou tedy psát zkoušky z českého jazyka a matematiky.

Změnou ale letos bude konání pouze 1 kola. Žáci, kteří se hlásí na střední školu s JPZ budou psát pouze jeden test. Tento test budou psát na škole, kterou mají na přihlášce uvedenou na prvním místě. Škola, na které žák píše JPZ odesílá testy na vyhodnocení do Centra. Tato instituce test vyhodnotí a výsledky posílá na obě školy, které má žák na přihlášce. Žák tedy absolvuje JPZ na jedné škole, ale výsledky se dostanou i ke škole, kterou má žák na 2. místě a měl zde absolvovat JZP.

Škola má od termínu konání JPZ 8 dní na to, aby zveřejnila výsledky. Prosím pozor, seznam přijatých žáků zveřejňují střední školy na webových stránkách školy a na veřejně přístupných místech v budově dané školy. Je třeba to hlídat! Dopis ze střední školy o přijetí Vám domů nepřijde.

Po uplynutí 8 dní, kdy má škola povinnost zveřejnit výsledky, má žák 5 dní na to, aby na střední školu, na kterou chce nastoupit, odevzdal zápisový lístek (ZL).

ZL se tento rok týká další změna a to ta, že lze uplatnit opakovaně. Žák tedy může změnit rozhodnutí na základě přijetí na jinou školu. V tomto případě předloží na střední škole (na kterou předtím ZL odevzdal) rozhodnutí o přijetí na školu jinou, daná škola mu zápisový lístek vrátí a žák může ZL uplatnit na škole jiné.

V letošním roce se ale žáci nemohou odvolávat, pokud na střední školu nejsou přijatí. Ředitelé přijímají žáky na základě výsledků JPZ a jiných kritérií (v případě škol bez JPZ). Pokud se na daném oboru uvolní místa tím, že přijatý žák nastoupí na druhou školu, na kterou je také přijatý, doplní ředitel volné místo dalším žákem, který byl „pod čarou“. Proto můžou žáci opakovaně uplatňovat zápisové lístky. Můžou ho odevzdat na školu, kde jsou přijatí a pokud se uvolní místo na škole, na kterou se původně nedostali, můžou ho uplatnit na škole kam chtějí raději a kde se uvolnilo místo.

Střední školy mají povinnost vypisovat náhradní termíny pro žáky, kteří se nemohou z vážného důvodu (např. nemoc) JPZ v řádném termínu zúčastnit. Datum náhradní JPZ oznámí ministerstvo. Střední škola má po uskutečnění JPZ v náhradním termínu 4 dny na zveřejnění výsledků. Žáci mají po těchto 4 dnech opět 5 dní na odevzdání zápisového lístku.

Pro žáky, kteří nepíší JPZ (učební oboru bez maturity) platí úplně stejné termíny jako pro žáky s JPZ. Tedy po termínu, kdy se budou psát JPZ se jim počítá 8 dní + 5 dní na odevzdání zápisového lístku. Ředitelé středních škol bez JPZ (učební obory bez maturity) můžou zveřejnit seznam přijatých žáků ještě dříve, než se bude JPZ konat. Ale i potom platí, že žáci mají 13 dní – 8+5 (od konání JPZ) aby odevzdali na vybraném učilišti ZL.

Po znovuotevření škol mají všichni žáci hlásící se na všechny školy nejméně 27 dní na to, aby odevzdali na vybrané škole zápisový lístek. Proto se zápisové lístky budou tisknout a rozdávat žákům až po otevření škol. Nebojte se, všechno se stihne. ZL můžou žáci uplatnit opakovaně, kdyby se například na škole, na kterou nebyli původně přijati uvolnilo místo. Pokud by se situace změnila, budete co nejdříve o změnách informováni.

Informací je spousta a je potřeba je všechny zmínit. Pokud byste ani tak nenašli v textu odpověď na jakoukoliv otázku, neváhejte mě kontaktovat na mail katerina.plesnikova@zsvsechovice.cz. V příloze najdete krátké shrnutí nejdůležitějších informací a konkrétní modelové situace, které by mohly nastat.

Přeji Vám hlavně hodně zdraví a sil v současné situaci.

Mgr. Kateřina Plesníková, výchovná poradkyně

 

Příloha: