eTwinning v době distanční výuky

I přes ztížené podmínky se nám letos podařilo uzavřít a dotáhnout do konce eTwinningový projekt Call my bluff, který realizovaly společně s námi školy z Turecka a Španělska. V březnu jsme plánovali online setkání, ke kterým nakonec bohužel kvůli uzavřeným školám nedošlo. Ale týmy se nevzdaly a po opadnutí prvotního stresu kolem koronaviru aktivitu rozjela překvapivě škola z jedné z nejpostiženějších zemí – ze Španělska. Všechny partnerské země byly v podobné situaci – distanční výuka probíhala od března až do června. Pro eTwinning však nejsou uzavřené školy překážkou, protože na principech distanční výuky v podstatě funguje. Vše se odehrává online a na dálku. Pauza, kterou jsme si dali, vycházela spíše z celkové situace, kdy bylo potřeba zaměřit se na nejdůležitější učivo a aktivity nad povinný rámec šly chvíli stranou. Důležitým předpokladem pak byly dovednosti žáků v oblasti ICT, aby mohli pracovat samostatně z domova.

Koronavirová přestávka nás zastihla před poslední fází projektu, kterou jsme tak přesunuli na červen. Turecká škola, jejíž žáci však bydlí ve vesnicích bez internetového připojení, fungovala v omezeném režimu přes paní učitelku. Nicméně naši žáci i Španělé naskočili do projektu s chutí a zvládli vytvořit společnou online nástěnku Padlet s přehledem sportů a volnočasových aktivit, zahrát si společnou výzvu Kahoot Challenge a zhodnotit projekt. Díky tomu se dá projekt Call my bluff považovat za dokončený.

Druhý letošní projekt, který v prvním pololetí začali čtvrťáci, jsme však kvůli koronaviru v březnu přerušili. Tito mladší žáci by s některými aktivitami online zaměstnávali pravděpodobně i rodiče, což nebylo určitě našim cílem. Nicméně i tak si myslím, že první setkání s eTwinningem v projektu Let’s travel through Europe pro ně bylo obohacující zkušeností – poznali školy a země napříč Evropou, zapojili se do vánočních a novoročních aktivit, naučili se pracovat s různými aplikacemi a zlepšili tak své dovednosti nejen jazykové ale i v oblasti informačních a komunikačních technologií. Tyto aktivity navíc pomáhají dětem uvědomit si význam a potřebu studia cizího jazyka.

Sečteno a podtrženo – v eTwinningu se nám letos dařilo a po prázdninách oprášíme kontakty a pustíme se do nových projektů.