Alergeny - označení

Na základě Nařízení1169/2011 Evropské Unie a Vyhlášky 113/2005 Sb. jsou na našich jídelních lístcích uváděny u jednotlivých jídel čísla alergenů.

EU specifikovala 14 hlavních alergenů, které podléhají značení :

  1 - obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

  2 - korýši a výrobky z nich

  3 - vejce a výrobky z nich

  4 - ryby a výrobky z nich

  5 - podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní

  6 - sójové boby, sója a výrobky z nich

  7 - mléko a výrobky z něj

  8 - skořápkové plody a výrobky z nich

  9 - celer a výrobky z něj

10 - hořčice a výrobky z ní

11 - sezamová semena a výrobky z nich

12 - oxid siřičitý a siřičitany

13 - vlčí bob - lupina a výrobky z ní

14 - měkkýši a výrobky z nich                                                

                                                                  ….jedině voda není alergenní.

 

Různé druhy alergií postihují až 30 % populace. Alergeny jsou bílkovinné povahy a způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. Každý jednotlivec musí zjistit podle příznaků, jakých potravin se musí vyvarovat. Projevy alergické reakce většinou zanikají s narůstajícími roky.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou (pokud není uvedena již v názvu pokrmu ), ale nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Přeji všem strávníkům spokojenost při stravování v naší školní jídelně
a pokud možno žádné alergie…

                                                 

                                                       Jana Koukalová – vedoucí Školní jídelny Všechovice

Hlavní menu

Stranka_edit | by Dr. Radut