Průměrná hmotnost 1 porce

Průměrná hmotnost 1 porce vybraných druhů jídel připravovaných ve školních jídelnách pro děti MŠ, ZŠ (I.+II.), žáky středních škol a dospělé strávníky:

druh jídla hmotnost 1 porce
MŠ (3-6 let) I. (7-10 let) II. (11 - 14 let) SŠ+dospělí
chléb (př. nebo sv.) 50 g      
pomazánky   25-30 g      
nápoj (př. nebo sv.) 2 dl      
nápoj (oběd)   1,5 dl 1,5 dl 2,0 dl 2,5 dl
polévka   1,5 dl 1,8 dl 2,1 dl 2,5 dl
maso hovězí pečené, dušené 30 g 36 g 42 g 48 g
  vařené 29 g 35 g 41 g 46 g
  plněné (závitky, rolády) 43 g 51 g 59 g 70 g
maso vepřové pečené, dušené 31 g 37 g 44 g 50 g
  smažené 60 g 72 g 84 g 96 g
  plněné 45 g 54 g 63 g 72 g
maso mleté sekaná 50 g 60 g 70 g 80 g
  karbenátky smažené 70 g 84 g 98 g 112 g
  karbenátky pečené 50 g 60 g 70 g 80 g
  čevabčiči 50 g 60 g 70 g 80 g
kuře pečené  80 g 96 g 112 g 128 g
  pečené s nádivkou 125 g 150 g 175 g 200 g
rybí filé smažené 60 g 72 g 84 g 96 g
  pečené 49 g 59 g 69 g 78 g
rizoto z vepřového masa 140-180 g 170-190 g 190-210 g 225-280 g
zapečené těstoviny s masem 150-170 g 180-200 g 210-230 g 240-280 g
zapečené brambory s masem 175-190 g 210-290 g 245-320 g 280-350 g
přílohy brambory 125-170 g 150-200 g 175-300 g 200-330 g
  bramborová kaše 125-190 g 150-240 g 175-330 g 200-350 g
  dušená rýže 80-112 g 96-145 g 112-165 g 128-185 g
  těstoviny 100-115 g 120-140 g 140-160 g 160-180 g
  houskové knedlíky kynuté 80-115 g 96-130 g 112-160 g 130-200 g
    (2 plátky) (3 plátky) (4 plátky) (5 plátků)
čočka na kyselo   125 g 160 g 180 g 200 g
hrachová kaše   120-150 g 160-180 g 180-210 g 200-240 g
omáčky   75-80 g 90-100 g 105-115 g 120-130 g
zelenina tepelně upravená 60-90 g 70-100 g 80-110 g 90-140 g
  saláty 60-80 g 75-80 g 85-95 g 100-120 g
vejce vařené 1/2-1 ks 1 ks 1 1/2 ks 2 ks
žemlovka s jablky 160 g 180-190 g 220-225 g 245-270 g
  s tvarohem 160 g 180-220 g 220-255 g 255-330 g
dukátové buchtičky 85-95 g 102-130 g 120-155 g 136-185 g
  krém 100-110 g 120-130 g 140-160 g 160-200 g
koblihy - smažené vdolky 125-160 g 150-200 g 175-250 g 200-300 g
ovocné knedlíky kynuté 175-190 g 210-250 g 245-290 g 280-370 g
ovocné bramborové knedlíky 175-220 g 210-260 g 245-320 g 280-380 g
bramborové šišky s mákem 175-200 g 200-250 g 225-270 g 280-320 g
rýžový nákyp s ovocem 175-190 g 210-240 g 245-290 g 280-340 g
nudlový nákyp s tvarohem 175-200 g 210-250 g 245-270 g 280-300 g
nudle s mákem   150-190 g 210-230 g 240-270 g 280-300 g
buchty domácí plněné 150-160 g 180-205 g 210-255 g 240-305 g
lívance se zavařeninou 150-170 g 180-220 g 210-280 g 240-330 g
palačinky se zavařeninou 140-170 g 170-215 g 200-235 g 225-260 g
ovoce oběd 80-100 g 100 g 100 g 100-125 g
  př. nebo sv. 80-100 g      

K propočtu dávek hotových porcí jídel byly použity platné receptury pokrmů pro školní stravování:
Výživa a stravování dětí předškolního věku.
Soubor receptur pro stravování žáků základních a středních škol - díl I. - III.
Receptury pokrmů pro školní stravování, část I.-III., vydané SRV.

Příloha: 

Hlavní menu

Stranka | by Dr. Radut