Informace k hodnocení žáků za 2. pololetí školního roku 2019/2020

Vážení rodiče, milí žáci,

výuka ve druhém pololetí tohoto školního roku se uskutečňuje zcela nestandardním způsobem za situace, na kterou nebylo možné se připravit a mnoho z Vás si jistě klade otázku, jak bude probíhat hodnocení žáků na konci druhého pololetí školního roku 2019/2020.

Rádi bychom Vás tedy informovali o způsobu, kterým bude naše škola hodnotit výsledky vzdělávání žáků za druhé pololetí školního roku 2019/2020.

Závěrečné hodnocení bude vycházet z vyhlášky č. 211/2020 Sb. ze dne 27. dubna 2020, kterou vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Specifikuje v ní, jak mají základní a střední školy postupovat při klasifikaci tohoto pololetí, které bylo z velké části postiženo epidemií koronaviru. Vzhledem k mimořádným opatřením nebylo možné zcela naplnit školní vzdělávací program pro tento rok a hodnotit všechny výstupy v něm stanovené.  Žáci naší školy budou na vysvědčení hodnoceni známkou ze všech vyučovacích předmětů. Tato klasifikace bude vycházet dle vyhlášky z následujících kritérií:

  1. z podkladů pro hodnocení získaných v druhém pololetí v době, kdy žák má povinnost řádně docházet do školy (období do 10. března),
  2. podpůrně z podkladů pro hodnocení získaných při vzdělávání na dálku, nebo podpůrně z podkladů pro hodnocení získaných při vzdělávacích aktivitách konaných ve škole v době, kdy žák nemá povinnost řádně docházet do školy,
  3. podpůrně z hodnocení výsledků žáka za první pololetí školního roku 2019/2020.

Za období vzdělávání na dálku během uzavření škol lze v hodnocení žáka na konci školního roku 2019/2020 zohlednit například:

  • snahu žáka o pravidelnou práci ve vzdělávání na dálku a odevzdávání úkolů a výstupů,
  • samostatnou práci žáků a samostudium během vzdělávání na dálku a její výsledky,
  • snahu o komunikaci s vyučujícími,
  • četbu související se zadanými úkoly.

Další případy, které mohou při hodnocení nastat ( např. opravné zkoušky, nehodnocení žáka, atd.), budou i nadále řešeny podle platné školské legislativy.

Změnou vyhlášky č. 353/2016 Sb. MŠMT dále stanoví, že vysvědčení z tohoto pololetí se nebude vyhodnocovat při přijímacím řízení na střední školy a nebude ani součástí dokumentů přikládaných k přihlášce. Vyhláška je nyní v legislativním procesu.

Platí, že do zameškaných hodin se započítávají pouze hodiny zameškané do začátku platnosti zákazu osobní přítomnosti žáků na vzdělávání ve školách (tj. do 10. března 2020).

 

Celé znění vyhlášky najdete v uvedeném odkazu http://www.msmt.cz/file/52751/.

 

 

Předávání vysvědčení za druhé pololetí

 

Závěrečné vysvědčení bude žákům předáváno v pátek 26. června 2020.

Způsob předávání vysvědčení se bude odvíjet od aktuální epidemiologické situace a omezení z ní plynoucí. O konkrétním postupu Vás budeme informovat na webových stránkách školy.

Děkujeme Vám za dosavadní podporu Vašich dětí při „distančním vzdělávání“ a přejeme Vám všem pevné zdraví a úspěšné zvládnutí závěru školního roku.

 

Mgr. Daniel Navrátil     

ředitel školy