eTwinning naděluje

V předvánočním čase k nám dorazil balík odměn z Domu zahraniční spolupráce v Praze pro žáky, kteří se aktivně zapojili do eTwinningových projektů realizovaných v minulém školním roce - Fairy recipes a Tell me about yourself. Oba projekty získaly European Quality Label (Evropský certifikát kvality). Jedná se o ocenění, které může získat projekt splňující kritéria kvality a prokazatelné spolupráce mezi partnerskými zeměmi. Již samotné certifikáty nám udělaly radost a předvánoční nadílka odměn nás neméně potěšila. Praktické sportovní tašky, zimní rukavice a nákrčníky, mapy Evropy se zajímavostmi a další předměty jsme si rozdali v současné 5.-8. třídě.

Nedávno mě trochu překvapila otázka dětí v jedné třídě: „Co vlastně znamená slovo eTwinning?“ I když se v tomto prostředí pohybujeme už skoro dva roky, pojem samotný je pro děti asi příliš abstraktní. Proto si dovolím ještě i tady krátce eTwinning popsat – jedná se evropskou komunitu spolupracujících škol a vzdělávacích institucí. Počet zapojených učitelů a škol neustále roste. Momentálně je registrováno přes 630 tisíc učitelů z evropských zemí a eTwinning lehce překračuje hranice světadílů a posouvá se pomaloučku i do Afriky a Asie. Více se můžete dozvědět na stránkách eTwinning.net. Pro nás je důležité, že jde o bezpečné prostředí, ve kterém můžeme vzájemně komunikovat a spolupracovat a překračovat hranice svých tříd, škol i zemí.

Dalším znakem eTwinningu je návykovost – tady ovšem v dobrém slova smyslu. Jestliže zkusíte něco, co vás baví, obohacuje v dovednostech i znalostech a přináší do výuky motivační prvek, těžko se to opouští. Proto i letos máme zaregistrovaný projekt eTwinning Calendar 2019, ve kterém momentálně slavíme Vánoce s dalšími zeměmi a usilovně pracujeme na přípravě stránek společného kalendáře. Tento projekt je v plném proudu a pokračovat bude ještě přibližně do února 2019.

Na závěr ještě naťuknu nově spuštěný projekt There is a castle in my town, který budou realizovat letošní páťáci s dalšími týmy ze Španělska, Itálie a Lotyšska. Inspirací mi byla mimo jiné prohlídka zámku ve Všechovicích při exkurzi v září. Když se v eTwinningu objevilo téma o místních památkách, šla jsem do toho a dětem teď nezbude nic, než mi s tím pomoct. Začali jsme společnou online nástěnkou, kde si vzájemně přejeme hezké Vánoce a vše nejlepší v novém roce. Čeká nás hodně práce, ale díky eTwinningu také zábavy a rozmanitosti v přístupu k výuce.

Fotogalerie: