Záhoran očima dětí 2020 se právě rozjíždí

Letošní jaro je zvláštní. Za okny to raší, pučí, bzučí, kvete, pípá a nikdo to nevidí ani neslyší... Dokonce ani žáci nechodí do školy. Většinu času sedí doma a hledí na displej, co že se to mají ještě naučit. Chceme s tím něco udělat, aspoň trochu.

Vycházky do přírody zakázané nejsou, pohyb na čerstvém vzduchu je důležitý a sluneční lázeň dokonce podporuje tak potřebnou imunitu... Přírodopis se dá učit z učebnic a prezentací, ale současně je důležité poznávat i přírodu samotnou. A právě to chceme spojit a využít v letošním 4. ročníku Záhoranu očima dětí.

Aktivity jsou letos zaměřené na objevování přírody v našem mikroregionu. Budeme si všímat přírody jako celku (ekosystémů), jednotlivých rostlin, živočichů a dalších organismů, které tu s námi žijí, a také i jejich detailů (například pupenů, listů, květů, křidýlek, nožiček apod.).

Jak se mohou žáci zapojit? Stačí když vyjdou na dvorek nebo do zahrady, pak třeba i dál, na louku, pole nebo do lesa a vezmou si s sebou foťák (stačí v mobilu). Všímejte si rostlin, hledejte zvířátka velká i maličká, foťte je a vkládejte svoje hezké fotky na web: zod.zsvsechovice.cz, kde se stanou součástí fotoatlasu naší přírody.
 
Za každou vloženou fotografii získá její autor body, které na konci září sečteme, vyhodnotíme a odměníme. Šanci získat odměnu mají všichni, protože za každý příspevek budou body. Větší šanci získat odměnu mají ti aktivnější nebo nápaditější, nebo ti, kdo fotí hezké fotky. Každý vložený příspěvek může získat různý počet bodů. Hodnotit budeme umělecký dojem - krásu fotky, správné přírodovědné určení toho, co je na fotce vidět, ale také popis, zajímavost nebo příběh, který bude u příspěvku napsaný.

Dalším kritériem je originálnost. Co se tím myslí? Ten, kdo první vloží fotku květenství pampelišky, získá víc bodů, než ti další, kteří také vloží fotku květenství pampelišky. Ve výhodě tedy bude ten, kdo bude fotit to, co nikdo jiný.

Je to o tom, zvednout se a jít ven. Tam se dívat, hledat, objevovat, fotit a ukázat druhým... Vaše úlovky zkontrolují redaktoři - učitelé přírodopisu - a potom je zveřejní. Na webu pak všichni uvidí, co už nafoceno a vloženo je, a také budou všichni vědět, co tam ještě není... :-) Pokud uděláte při určení druhu nějakou chybu, redaktoři ji opraví, takže zveřejněné údaje už budou správné. Jen v takovém případě dostanete méně bodů.

Pusťte se tedy do toho! Nečekejte, protože: "kdo dřív vloží, ten víc získá..." Pokud by se náhodou stalo, že venku bude fakt škaredě, zalovte ve svých starších fotkách a vkládejte je taky. Podmínkou je, aby autorem byl žák a fotilo se tady, v mikroregionu Záhoran.
Když začnete fotit, my budeme domlouvat sponzory, aby odměny pro vás stály za to! 

Sponzorům nabízíme jejich prezentaci nejen na webu akce, ale i v kalendáři Záhoran očima dětí pro rok 2021, kam vybereme ty nejlepší fotky naší přírody.

Tuto akci pro vás opět připravuje ZŠ a MŠ Všechovice ve spolupráci se  ZŠ a MŠ Opatovice a mikroregionem Záhoran. S dotazy nebo nabídkami se obracejte na Pavla Papežíka, Janu Palovou nebo Pavlu Krbálkovou.  

A ještě jedna dobrá zpráva na závěr - učitelé přírodopisu, přírodovědy i prvouky vaši práci a snahu také započítají ve svém předmětu!

 

>> zod.zsvsechovice.cz <<