Den kvalitních potravin

V pátek 11. října proběhl na naší škole Den kvalitních potravin, který jsme prožili společně se žáky ZŠ a MŠ Opatovice.
Během dopoledne absolvovali žáci 1. až 8. třídy devět stanovišť. Dozvěděli jsme se, jak se lidé v Záhoří dříve stravovali, podle čeho jde porovnat kvalitu potravin, co je zdravý talíř, odkud k nám cestují potraviny, jak se "neotravovat", kolik energie z potravin získáváme. Žáci si vyráběli krásné ovocné špízy, besedovali se sadařem Josefem Hradilem z Horního Újezda. U včelaře Jaroslava Juráně ze Skaličky mohli nahlédnout i dovnitř úlu na včeličky.
V nově zrekonstruované cvičné školní kuchyni souběžně probíhala i Soutěž kuchařů, ve které zájemci připravovali podle vlastních receptů pokrmy teplé i studené kuchyně.
Dopoledne uběhlo velmi rychle. Na závěr byli vyhlášeni vítězové Soutěže kuchařů.

Žáci 1.-3. ročníku soutěžili v oboru studené kuchyně.  1. místo obsadila Agáta Michálková svým kouzelným Ovocným tiramisu. Piškotové dortíky vytvořené Kateřinou Matýskovou získaly 2. místo. Třetí nejlepší byla Mňamózní rybičková pomazánka Elišky Mlčákové.
Žáci 4.-6. ročníku se zapojili ve studené i teplé kuchyni. Ve studené kuchyni vyhrála Mlsotka Pavla Hlavičky, jako druhá byla oceněna Mrkvová pomazánka Kateřiny Skácelové, 3. místo obsadila Martina Štukovská a její Vajíčková pomazánka s lučinou.
V teplé kuchyni byla nejlepší kuchařkou Jana Tvrdoňová, která bravurně připravila výborné Cuketové placky se sýrem a šunkou. Druhé místo získala Amálie Kuchaříková svými Smetanovými bramborami, třetí místo obsadily Mrkvové placičky Filipa Střílky.
Žáci 7.-9. ročníku se do soutěže zapojili pouze v oboru teplé kuchyně. První místo obsadila Babiččina tvarohová bábovka, připravená Antonií Kolaříkovou, druhé místo Netradiční jablečné muffiny Karin Studené. O třetí místo se podělili dva kuchaři: Jan Maluda, který připravil Smažená kuřecí prsa plněná lučinou, a Ondřej Kubeša se svým Těstovinovým salátem.
Všechny recepty jsou k dispozici na webu ZŠ a MŠ Všechovice: http://zod.zsvsechovice.cz/nejrecepty
Po vyhlášení nejlepších kuchařů byli ještě odměněni autoři fotografií a obrázků do kalendáře Záhoran očima dětí 2020.

Celá akce se uskutečnila za finanční podpory Olomouckého kraje v rámci programu na podporu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Olomouckém kraji v roce 2019.
Vydání kalendáře se uskuteční díky spolupráci škol, obcí a mikroreginu Záhoran. Na odměny sponzorsky přispěla firma ZOFI fasády s.r.o.