Z hranického zámku na radnici

Páteční dopoledne prožili páťáci trochu netradičně. Nejprve se trochu zapotili při počítání – vyzkoušeli si celostátní soutěž Matematického klokana. Potom už přišla příjemnější a méně náročná část dne. Využili jsme pozvání strážníka Městské policie Hranice pana Šindlera a zajeli jsme se podívat přímo na služebnu do hranického zámku. Pan Šindler nám připravil prohlídku pracoviště a popis činností strážníků. O práci Městské policie jsme si tak udělali dokonalý obrázek. Mohli jsme si na místě vyzkoušet, jak volat na linku 156. Zjistili jsme, jak funguje bezpečnostní kamerový systém. Nakoukli jsme do hladomorny, která sice svému účelu už neslouží, ale s prací policie má jistou historickou souvislost. Prohlídkou služebních vozů v garážích jsme exkurzi Městské policie ukončili.

Po návštěvě turistického informačního centra jsme pokračovali ze zámku do židovské synagogy. V prostorách této historické budovy je umístěna Galerie Synagoga. V deštivém dopoledni jsme byli rádi za střechu nad hlavou a bonusem byl dotek umění, který nám zprostředkovaly Kresomaľby Igora Minárika. Poslední částí exkurze byl Gotický sál Staré radnice, ve kterém probíhá výstava pod názvem Chlouba Hranic:zámek. Jedná se o výstavu k 20. výročí rekonstrukce hranického zámku. Zde jsme ve skupinkách, již trochu v časovém presu, vyluštili vědomostní kvíz a zhlédli informační tabule věnované historii a rekonstrukci zámku i přímé historické artefakty.

Páťáci se na exkurzi těšili. Hlavně na to, že se „nebudou učit“. Po absolvování exkurze souhlasím s tím, že se „neučili“ ve smyslu klasické výuky. Ale troufám si říct, že se dozvěděli hodně zajímavostí a nakoukli do prostor, do kterých by se jinak pravděpodobně sami nedostali nebo nevydali.