Víš, co doopravdy jíš?

Muzeum Komenského v Přerově aktuálně prezentuje výstavu Šejdíři a šizuňkové: historie falšování potravin. K této výstavě se vztahuje také vzdělávací program Víš, co doopravdy jíš?-  který absolvovali v pátek 24. května 2019 žáci šesté třídy.

V úvodní části programu žáci sestavili potravinovou pyramidu a zopakovali si zásady zdravé životosprávy. Poté následovala část přímo v prostorách výstavy, kde nás paní průvodkyně seznámila s důvody a způsoby falšování potravin v minulosti – od starověku až po současnost. Dnes nám pomáhá chemie odhalit v potravinách to, co tam rozhodně nepatří. Ale dříve? Dozvěděli jsme se, že se poměrně často a běžně šidilo, co se dalo. Do mouky sádra, do skořice rozdrcená cihla, místo kávy sušené datlové pecky a do čaje? To, co čajové lístky jen trochu připomínalo. Metr je snad metr. Ale sáh? Jak dlouhý je takový sáh? No záleží, kdo a kde měří. My jsme použili lano a kolíčky na prádlo a zjistili rozdíl až dvaceti centimetrů…

V dnešní době jsou sice na všechno zákony a vyhlášky, ale zdravý selský rozum a zájem o to, co vlastně jíme, by nás měl ochránit před nezdravými, anebo dokonce škodlivými potravinami.

S jakými dojmy a poznatky opouštěli výstavu naši žáci?

„Moc se mi tam líbilo. Zaujalo mě, že jsme si mohli některé věci ověřit a vše bylo podrobně popsáno.“

„Spíš jsem se něco naučil. Docela mě to bavilo, už nepiju Coca-colu zero. Bylo to zajímavé. Hodně věcí mě překvapilo.“

„Překvapilo mě, že i v dávných dobách uměli šidit a lhát.“

„Bylo to dobré, ale moc mi to nepomohlo, protože jsme hned potom zašli do KFC.“

„Dozvěděla jsem se, jak poznat, že je v jogurtu škrob.“

„Překvapilo mě, že je v Nutele tolik cukru.“

„Nejvíce mě bavila potravinová pyramida.“

„Nejvíc mě bavilo povídání o falšování a podvodech s potravinami.“

„Dozvěděl jsem se, že do pepře přidávali cihly.“