Taktické požární cvičení je za námi a obstáli jsme na 1*

V pondělí 10. 6. 2019 proběhlo v naší škole Taktické cvičení Hasičského záchranného sboru ČR, které bylo zároveň prověřovacím cvičením zaměstnanců školy. Vše bylo podle předem pečlivě naplánovaného scénáře zahájeno přibližně v 10.00 hod., kdy první vyučující na druhém stupni školy zpozoroval, že se z kabinetu přírodopisu valí kouř, který zcela zaplnil chodbu a způsobil tak minimální viditelnost. Simulováno totiž bylo zahoření v kabinetu a s tím následně spojené zakouření 3. NP školy. V 10.01 hod. obdržela centrále na lince 150 hlášení o požáru v budově základní školy a vše mohlo být zahájeno. Mezitím již probíhala evakuace všech osob z budovy základní i mateřské školy. Bylo třeba se v klidu odebrat na určená seřadiště a především zjistit, zda každý vyučující má opravdu počet žáků odpovídající počtu přítomných dle třídní knihy, a to včetně mateřské školy. Stejně tak bylo třeba i zajistit kontrolu přítomnosti pracovníků školy na evakuačních místech. V podmínkách naší školy je vše těžší o to, že budova je rozlehlá a seřadiště jsou celkem tři. Veškeré informace musela odpovědná osoba předat veliteli zásahu, který následně vyhodnotil, že je postrádána celá 9. třída včetně vyučující. Hasiči tedy museli chybějící žáky nalézt, a poté je postupně s nasazenými dýchacími přístroji vyvádět do bezpečí, mimo budovu školy. Jako poslední opouštěl “potápějící se loď“ její kapitán, paní učitelka Marie Kociánová.

U zásahu byly přítomny celkem 4 jednotky hasičů, a to profesionální jednotka HZS z Hranic a SDH Všechovice, SDH Opatovice a SDH Horní Újezd. Evakuováno bylo více než 190 osob. Vše dopadlo na výbornou, škola byla evakuována ve velmi rychlém čase, s kterým vyjádřil spokojenost i velitel zásahu, stejně jako s organizací evakuace. Úspěšně byli „zachráněni“ i žáci deváté třídy a podle závěrečného vyhodnocení rovněž na výbornou obstáli i všichni zasahující.

A pokud se ptáte, proč tohle všechno škola absolvuje, tak vězte, že nejen, že máme legislativní povinnost provádět požární cvičení, ale především odpovídáme za bezpečí dětí a žáků, kteří nám byli svěřeni. Sebelepší cvičení, které je oznámeno dopředu, nepřipraví všechny na realitu tak, jako pondělní požární zásah. Během něj se navíc objevily i detaily, které je ještě třeba dopracovat či pozměnit, a to je ten důvod, proč jsme této nabídky využili. Štěstí přeje připraveným a my připraveni chceme být.

Děkujeme rodičům za pochopení a všem účastníkům za profesionální přístup a ochotu.